Thursday, October 16, 2008

Dietetik



Kisah ni dah lama berlalu. Kekadang kenangannya bermain dibenak fikiran. 2004/05 ialah 'tahun cuti 'bagi aku. School luluskan untuk ku sambung cuti. Last-last sekali aku nekad ubah hala tuju. Kerana sebab tertentu, aku masih mahu stay kat kampus ni. Namun sebenarnya hatiku berperang juga ketika tu sebab kalu boleh, aku mahu pergi sejauh-jauhnya. Keputusan yg getir camni terpaksa ku buat. Tup tup aku mmilih school baruku ini.

Thanx kat dekan time tu Prof Zainul yg sudi dengar dan terima dengan terbuka. Apa yang terbayang ketika tu adalah alam baru yang mahu tak mahu mesti ditempuh. Banyak betul ranjau perlu dilalui awal2 tu. Tapi alhamdulillah, satu persatu settle. Namun macam biasalah, dulu rsaa macam orang asing yayg kena berhijrah ke penempatan baru.

Dietetik sebenarnya cuma kebetulan. Waktu masuk USM dulu masa sessi 2000/01, batch sulung dietetik adalah sama batch dariku, cuma aku kurang mengenalinya. Namun hatiku terbuka bila berhijrah ke school baru ni. Asalnya nak amik benda lain. Tp bila dah mengetahui sesuatu, aku memilih bidang ini. Thanx kpd sahabat yg menunjuk jalan ketika itu.

Tapi kini aku dah berada pada tahun akhir di school ini. Dan maybe juga, di USM ni. Kerana aku masih terpikir untuk pergi sejauh yg mungkin. Masa akan menentukan nnti....

- Tiada potret seindah kenangan -

4 comments:

X said...

Abg ib bl nk kwin?

n-im said...

fuh...
tu soalan high level tu
emm..kekadang terfikir jg bila abg tngok kwn2 abg atau junior abg kwin n bsama ank mrk. but currently, my highest priority is not a marriage. i've set my plan. the first thing i'll do is to shape n develop my carier and to take care of my parent. that's all. hopefully my political answer fit ur question

happyiyi said...

abg ib - i wonder whether 'si x' yang tanya bila abg nak kahwin ni ialah groupmate saya yg tersayang..sbb dia kan suka tanya abg soalan ini..
hehehe...

anyway..
yang kata "setelah dapat tahu sesuatu, baru pilih course diet ni"

Ques:
Apa yang abang dapat tahu tu?? suspens la..nak tahu gak..

=D

n-im said...

emmm sape si x tu ye?

bgus soalan yiyi tu. ttg yg yiyi tnya tu...emm..abg ada kenalan dulu kat jpa. ms tu ekonomi negara dikatakan ok. and byk planning government utk health sector. katanya pluang kerjaya bahkn kenaikan pgkat dlm dietetik adalah tbuka luas. sbnrnya, abg pun minat bidang pengurusan. so kalu dlm bidang dietetik, abg 'naik cepat', abg nk la naik cepat spaya blh berada di pihak pengurusan. scara simplenya cmtulh.. scara komplikatednya lainlh skit. hehe

abg dah plan apa hala tuju abg bl abg berubah hala tuju dulu. abg mnuju ke arah itu. hopefully abg akn dpt apa yg abg impikan. "berundur bkn bmakna kalah". lcturer abg prnah kata dulu "kalu nk berundur, berundurlh dgn bergaya"


-tiada potret seindah kenangan-