Thursday, November 5, 2009

Maggi / mamee...

Bila nak bincang pasal megi dan apa-apa yang sewaktu dengannya, saya cuma nak sentuh 3 culprit yang ada di dalamnya. 
1 – komposisi makronutrien yang tak balance
2 – % jenis lemak yang tak sesuai, dan 
3 – garam sodium

1 Serving / hidangan megi ialah dlm 70 – 75 g. Itu hidangan yang ditetapkan oleh industri. 1 serving menyumbangkan lebih kurang 360 kcal dengan 9 g protein, 17 g lemak, 43 g CHO (10% protein, 42% lemak, 48% CHO). Lazimnya nisbah pemakanan sihat sepatutnya CHO 50 – 60%, protein 15 – 20%, lemak 25 – 30%). Nisbah yang tak betul tu sendiri boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Dalam hal % jenis lemak yang ada, 1 serving megi mengandungi 7.1 g  MUFA, 1.9 PUFA, 8.2 g SFA, nil TFA. Tu semua nama jenis lemak. Nil TFA dlm megi dah bagus sebab semakin tinggi TFA, risiko cardiac problem semakin tinggi. Tapi % of MUFA ialah 18.8%, PUFA 4.8%, dan SFA 20.5%. Yang disarankan ialah MUFA up to 20%, PUFA up to 10%, dan SFA less than 7%. So masalahnya pada SFA iaitu tinggi sangat iaitu 20.5%, sepatutnya less than 7% sahaja. SFA also can lead to heart problem

Kandungan garam sodium dalam megi datang daripada ramuan bahan kimia bernama  monosodium glutamat (MSG), dinatrium inosinat, dan dinatrium guanilat. Kandungan sodium yang tinggi juga membawa risiko kesihatan

Saya pernah bertemu dengan 3 kes. Mari kita ikuti 3 kes berkenaan. Semoga ada sesuatu yang kita boleh pelajari..

Kes 1:
Seorang nenek melayu dalam lingkungan umur 70-an mengalami sakit buah pinggang kronik, dan sedang menjalani rawatan hemodialisis (cuci buah pinggang). Nenek ni kata dia tak makan apa2 pun takpe, tapi dia nak sangat makan megi. Dia dari kecik suka sangat megi (saya terfikir sejak bila agaknya megi ni muncul?). Makan ratah camtulah. Saya nasihatkan dia dengan elok2 supaya kurang-kurangkan makan megi. Kalu nak makan juga, …..

Kes 2:
Seorang lelaki hensem melayu umur 25 tahun yang dah kahwin. Masuk wad sebab susah nak bernafas. Dia merupakan pesakit nephrotic syndrome. Penyakit ini boleh menyebabkan pengumpulan cecair dalam badan termasuk dalam peparu. Bila dicungkil2, dia kata suka sangat makan megi masa dia student dulu. Maklumlah la student kan.. faham sgt2. Dia sebenarnya dah berhenti makan megi, tapi kesan waktu muda-muda dulu dah rosakkan buah pinggangnya. So saya nasihatkan pemakanan yang sesuai untuk sakit nephrotic syndrome tu.

Kes 3:
Seorang pakcik cina businessman berjaya. Dia usia dalam 40-an, masuk wad sebab terjatuh di tandas. Dia asalnya tak tau dia sakit apa. Di hospital didapati jantungnya dah tersumbat. Tabiatnya lewat2 malam, suka ke warung makan megi goreng. Katanya sedap sampai menjilat siku. Makan minum waktu lain terjaga. Bukannya tiada duit, tapi dia memang suka ke situ untuk makan lewat malam

Camtulah beberapa coretan yang nak dikongsi. Kalu pt. saya terbaca posting, minta maaf ye. Sekadar renungan je. 


Emh…jika orang bertanya saya, boleh ke makan megi? Saya akan jawab,..boleh, kenapa tak boleh. Sesiapa pun boleh makan. Tapi sakit kena tanggung sendiri la. Memang boleh makan tapi ada caranya. Dapatkan nasihat Dietician ye. Tentang komposisi lemak tidak balance, tentang garam mungkin kita boleh buat modifikasi, tapi untuk kandungan jenis lemaknya itu susah sikit. Sebaik-baiknya jangan. Ok

No comments: