Thursday, November 5, 2009

Subuh yang berlabuh...

Bila sebut tentang saya asyik keluar awal pagi seminggu yang lepas, saya teringat satu lagi benda. Time2 pagi camni, perut nak juga diisi. Kita dah fasting overnight kiranya. So untuk break the fasting tu, nak la cari kedai makan. Bukan tiada kedai makan. Ada la sangat….tapi….

Mana kedai makan melayu? My 1st choice is kedai melayu. Yang saya jumpa semuanya kedai makan cina. Kedai makan India pun saya tak jumpa time tu. Mana perginya pengusaha melayu ni. Duk di mana? Kalau orang lain boleh buka kedai seawal 6 pagi, kenapa kita orang melayu muslim tak boleh buka kedai selepas selesai solat subuh? Atau masih duk berlabuh berdengkur kat katil lagi? Bangun la awal, then tunaikan kewajipan, then boleh la buka kedai. Bukan ke rezeki terbuka waktu pagi? Orang tua-tua selalu kata, bangun lambat nanti susah nak dapat rezeki. Adakah orang tua-tua yang kata tu orang tua-tua berbangsa cina?

Moral of the story? Tu kerja umah kita semua. Kalu I jadi cikgu / lecturer, tak perlu submit kerja umah tu, tp….I akn cakap soalan tu akan keluar dalam exam. (Kalu tak hantar, camna nak tau betul atau salah atau skema jawapan kan. Haha)

No comments: