Tuesday, November 24, 2009

Rumah Kelahiran...

Saya kerap la juga lalu depan Rumah Kelahiran Tun Mahathir. Sebab ia berada di Jalan Pegawai yang kerap saya lalu. Tapi namanya Jalan Pegawai atau Jalan Persiaran Sultan Abdul Hamid? Jalannya smooth je. Tak macam jalan yang sebelahnya. (Lihat posting terduhulu tentang Lebuhraya Sultan Abdul Halim).

Sepanjang saya lalu lalang kat depan rumah tu, hampir setiap kali saya nampak bas-bas yang membawa pelawat ke rumah tu. Emh..saya pernah ke rumah tu pada tahun 2002 rasanya. Masa tu time cuti panjang abis tahun 2 nak masuk tahun 3. Masa cuti panjang tu, saya amik kursus elektif. Saya dan member sorang lagi buat tajuk Galeria Perdana di Langkawi. So alang-alang sampai Kedah time tu, melawat la terus umah kelahiran Perdana Menteri Malaysia yang ke-4 tu

Walaupun mungkin ada beberapa perkara yang saya tidak sehaluan dengan pemikiran Tun, namun saya tetap mengakui (bahkan rasanya bukan saya sahaja, tetapi juga kawan dan lawan Tun sendiri) bahawa Tun memang seorang negarawan yang amat disegani, pemikiran melangkaui zaman. Hebat!

Maka tak mustahil la rumah kelahiran beliau dilawati oleh pengunjung untuk mengetahui sendiri latar belakang Tun. Saya pun cukup teruja bila berada di sana. Tambah lagi, selepas itu saya melawat Galeria Perdana di Langkawi.

Saya terjumpa satu laman tentang Kedah ni. Sedara sedari boleh layarinya di http://www.mykedah.org/

Rajin-rajin tu, mai la jenguk-jenguk sini. Cuti-cuti Malaysia la kata kan. Semua….ada di sini…

No comments: